NPF vaatii poliisien palkkojen parantamista

Pohjoismaiden poliisiliittojen kattojärjestön (Nordiska Polisförbundet, NPF) johto kokoontui Helsingissä 2.–3.10. Poliisin ammatin veto- ja pitovoimaan liittyvät haasteet ovat yhteisiä kaikille Pohjoismaille. Siksi NPF laati kannanoton, jossa se listaa kolme keskeistä poliisin ammatin veto- ja pitovoimaan vaikuttaa tekijää sekä esittää parannuksia vallitsevaan tilanteeseen, kärjessä parempi palkka ja työolot.

Tiivistäen (koko kannanotto liitteessä) keskeiset haasteet ja niihin tarjotut parannusehdotukset ovat:

  • Palkkaus ja työolot: Palkkaus on kaikissa Pohjoismaissa ratkaisevan tärkeä tekijä poliisin ammatin pitovoimaa ajatellen. Myös työolojen kehittäminen on tärkeää. Siksi NPF esittää, että poliiseille on maksettava parempaa palkkaa, urapolkuja on kehitettävä ja työoloja parannettava.
  • Hyvä johtaminen, mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä ja riittävät toimivaltuudet ovat tärkeitä poliiseille. NPF vaatii, että johtamista vahvistetaan antamalle johtajille paremmat mahdollisuudet toimia, mikä edellyttää mm. koulutusta ja tukea johtajille ja selkeitä urapolkuja poliiseille. On myös tärkeää, että poliiseilla on riittävät valtuudet toimia itsenäisesti ja tehokkaasti.
  • Liiallinen työmäärä ja raskaat työolot sekä niiden aiheuttama riittämättömyyden tunne (moral stress) ovat poliisikunnassa yleisiä syitä vaihtaa alaa. NPF esittää, että poliisien määrää on lisättävä työtaakan vähentämiseksi ja työolojen parantamiseksi. Poliisien kokeman riittämättömyyden tunteen syyt on poistettava ja työpaikoille on luotava poliiseja tukeva kulttuuri.

NPF hyväksyi kannanoton SPJL:n toimistossa pidetyssä kokouksessa (kuvassa).

NPF:n kannanotto, Helsingissä 3.10.2024: