SPJL:n Jonne Rinne: 
Säästötoimet heikentävät väistämättä poliisin palveluja 

– Vaikka poliisien määrän lisäämiseen on osoitettu rahoitusta, ei muiden kulujen kasvua ole kompensoitu riittävästi. Kiinteistä kuluista ei voida säästää ja laitosten on pysyttävä budjetissaan, joten määräaikaisia virkoja ei jatketa, mikä johtaa vakituisen henkilöstön työkuorman lisääntymiseen. Säästöjä haetaan myös karsimalla ilta-, yö-, viikonloppu- ja ylitöitä, vaikka rikokset eivät edelleenkään tapahdu vain virka-aikaan, sanoo Suomen Poliisijärjestöjen Liitto SPJL:n puheenjohtaja Jonne Rinne.  (Mediatiedote, julkaistu 2.9.2024)

Leikkaukset tulevat siis näkymään poliisin palveluissa, eivätkä ne kohdistu vain näkyvään partiointiin ja liikenteenvalvontaan. Myös rikostutkinnan viikonlopputyöskentely on tarkan syynin alla. 

Lisähaasteita tutkintaan ja rekrytointiin 

– Vanha sanonta “menetetty aika, kadotettu totuus” konkretisoituu. Rikostutkinta on huomattavasti tehokkaampaa, kun poliisipartioiden verekseltään kiinniottamia päästään kuulemaan mahdollisimman nopeasti ja esitutkintatoimet saadaan tehokkaasti käyntiin. Rikostutkinnasta tulee huomattavasti haastavampaa, jos se päästään aloittamaan vasta seuraavana arkipäivänä tyhjältä pöydältä ja ns. pimeänä juttuna. Poliisihallinnon resursointi on kokonaisuus ja sen riittämättömyys ketjuuntuu. 

Erityisesti vasta valmistuneet poliisit ovat ottaneet yhteyttä liittoon, sillä he kokevat tulleensa petetyiksi, kun poliisin rahoitusta ei lupauksista huolimatta ole saatu riittävälle tasolle. 

– Poliisi kilpailee pientyvien ikäluokkien keskellä parhaista vertaistensa joukosta. Ammatin houkuttavuuden ja parhaan aineksen riviin saamiseksi on ensiarvoisen tärkeää, että työllistyminen poliisiin tapahtuu valmistumisen jälkeen parhaalla mahdollisella tavalla. 

Rinne muistuttaa, että muiden kuin poliisitaustaisten virkamiesten vähentäminen ei ratkaise ongelmaa. 

– Joku sen työn joutuu tekemään joka tapauksessa. Poliisi on kokonaisuus, jossa leikkaus yhdestä paikasta heijastuu väistämättä ihmisille tarjottaviin palveluihin. Tämä on väistämätöntä. 

Tyhjästä on paha nyhjästä 

Poliisia on jatkuvasti patistettu etsimään säästöjä, kehittämään, tehostamaan ja parantamaan osaamista ja suunnittelua.  Säästöjen löytämiseksi teetetty ulkopuolinen asiantuntijaselvityskään ei löytänyt hallinnosta ’molokin kitaa’, johon poliisi vuosi vuodelta hukkaa rahoituksensa. 

– Poliisissa on tehty useita organisaatiouudistuksia, mutta aliresursointi on jatkunut jo vuosia, joten tyhjästä on paha nyhjästä. Muutokset turvallisuusympäristössämme ovat olleet nopeita ja mm. hybridivaikuttaminen kohdistuu erityisesti sisäiseen turvallisuuteen. Tässä tilanteessa Suojelupoliisin riittämätön resursointi ja mahdolliset henkilöstövähennykset ovat absurdi ajatus. 

Ei poliisi itselleen ole rahaa pyytämässä, vaan kyetäkseen tuottamaan kohtuulliset sisäisen turvallisuuden ja oikeudenhoidon palvelut 24/7. Tämän vuoksi koko sisäisen turvallisuuden ketjun hätäkeskuksesta poliisiin, suojelupoliisiin ja oikeushallintoon on oltava kunnossa. Tämä vastuu kuuluu niille, jotka budjetista päättävät. Nyt on oltava rohkeutta tehdä oikeita ja hyviä päätöksiä.