Vuoden Poliisi 2024 Mirka Törhönen: Kansainvälisellä tiedonvaihdolla on merkitystä rikollisuuden paljastamisessa 

Vuoden Poliisi 2024 on rikosylikonstaapeli Mirka Törhönen Keskusrikospoliisista.

Kuva: Katja Almgren

Vuoden Poliisiksi 2024 on valittu Europolissa analyytikkona työskentelevä rikosylikonstaapeli Mirka Törhönen Keskusrikospoliisista. Törhönen on ollut luomassa uusia toimintamalleja kansainvälisten liikkuvien rikollisryhmien tekemien rikosten paljastamiseksi Suomessa. Viimeiset kolme vuotta hän on työskennellyt asiantuntijana Europolissa.

– Törhönen on ollut analyysityön kautta keskeinen toimija ennen kaikkea rajat ylittävän omaisuusrikollisuuden torjunnassa Suomessa. Hän on jatkuvasti ollut halukas kehittämään omaa ammattitaitoaan ja ennen kaikkea hänellä on valmius jakaa omaa osaamistaan eteenpäin koko poliisiorganisaation hyväksi, valitsijat toteavat.

Vuoden Poliisi 2024 julkistettiin perjantaina 25.10.2024 Helsingissä.

Teemana analyysitoiminta

Vuoden Poliisi -teemaksi on tänä vuonna valittu poliisin analyysitoiminta ja analytiikka. Tieto on kaiken analyysitoiminnan keskiössä. Toimintaympäristö muuttuu yhä datakeskeisemmäksi ja sen myötä tarve ymmärtää sekä analysoida tietoa ovat keskeisessä roolissa tämän päivän poliisitoiminnassa. 

Vuoden Poliisi, Mirka Törhönen korostaa kansainvälisen tiedonvaihdon merkitystä: 

− Kansainvälisen tiedonvaihdon merkitystä rikollisuuden estämisessä, paljastamisessa ja tutkinnassa ei voi korostaa liikaa. Analysoitavan datan määrä on kasvanut ja tiedon käsittelyssä yhteinen tilannekuva on tärkeä. Analysoidun tiedon tuottaminen ja jakaminen on yksi Europolin ydintehtäviä.

Verkostoituminen, yhteistyö ja tiedonvaihto rikostorjunnassa

Törhönen työskentelee rikosylikonstaapelina Europolissa, Haagissa. Yksi Europolin tärkeimmistä tehtävistä on mahdollistaa ja tukea jäsenmaiden yhteistyötä rikostorjunnassa. 

Törhösen työura alkoi vuonna 1991. Uransa alussa hän työskenteli valvonta- ja hälytystehtävissä kunnes siirtyi rikostutkintaan. Työuraa hänellä on takanaan 33 vuotta, joista 14 vuotta Keskusrikospoliisissa.

Vuonna 2008 Schengen-alueen laajentuminen Baltiaan ja Itä-Eurooppaan muutti rikostutkinnan kenttää pysyvästi. Omaisuusrikollisuudesta tuli pääasiassa rajat ylittävää rikollisuutta

− Rikosten tekijät eivät enää olleet vain paikallisia tekijöitä, vaan yhä useampi rikoksentekijä oli kotoisin ulkomailta, muistelee Törhönen muutosta.

Uusien haasteiden myötä verkostoituminen kotimaan ja ulkomaisten viranomaistoimijoiden kanssa tuli ensisijaisen tärkeäksi. Rikostiedustelutietojen hankkiminen lainvalvontaviranomaisilta niistä maista, joista tultiin tekemään rikoksia Suomeen, oli yksi tärkeimmistä tehtävistä toiminnan kehittyessä. 

− Päästyäni Keskusrikospoliisiin vuonna 2010 olin tehostamassa kansainvälisen yhteistyön tekemistä ja viranomaisverkostojen laajentamista ulkomaille, etenkin muiden Pohjoismaiden ja sekä Baltian maiden kesken, kertoo Törhönen juhlapuheessa urastaan.

Työuran kohokohtana Törhönen pitää projektipäällikön tehtävää Rajat ylittävä rikollisuus -projektissa. Siitä seurasi jatkoa ja Törhönen työskenteli operatiivisen toiminnan vastuuhenkilönä kansainvälisen omaisuusrikollisuuden torjuntaprojektissa. 

− Tässä tehtävässä kansainvälisten yhteyksien luominen korostui entisestään. Suomalaisia hyväksi todettuja, rajat ylittävän rikollisuuden torjunnan parhaita käytänteitä ja toimintamalleja pyrittiin jalkauttamaan myös muualle Eurooppaan.

Poliisin toimintakyky turvataan lainsäädännöllä

Sisäministeri Lulu Ranne totesi Vuoden Poliisi -tilaisuudessa pitämässään juhlapuheessa, että huumausainerikokset, tietoverkkorikokset ja esimerkiksi terrorismiin liittyvät rikokset eivät katso valtioiden rajoja ja siksi rikoksia on torjuttava yhdessä. Poliisin toimintakyky on turvattava lainsäädännön tasolla.

– Esitys poliisin rikostiedustelua koskevaksi lainsäädännöksi on hyvässä vauhdissa ja se on tarkoitus saada eduskunnan käsittelyyn kevätkaudella 2026. Viranomaisten tiedonvaihdon esteiden purkaminen on tärkeä hallitusohjelmassa tunnistettu teema, joka on niin ikään edennyt Sisäministeriön toimesta lakihankkeeksi. 

49. Vuoden Poliisi

Mirka Törhönen on järjestyksessään 49. Vuoden Poliisi. 

Hän pitää valintaansa merkittävimpänä kunnianosoituksena, jonka poliisihenkilö voi uransa aikana saada.

– Haluan osoittaa tämän erityismaininnan kaikille niille asiantuntijoille, jotka tekevät analyysityötä Suomen turvallisuuden ja rikostorjunnan parissa, hän totesi julkistustilaisuudessa. 

Vuoden Poliisi -valinnan tekevät yhteistyössä Helsingin Nuorkauppakamari, Suomen Poliisijärjestöjen Liitto SPJL sekä Poliisihallitus. Valinta julkistettiin perjantaina 25.10.2024 Ritarihuoneella Helsingissä. 

Vuoden Poliisi -instituutio täyttää ensi vuonna 50 vuotta

Poliisissa on paljon erilaisia urapolkuja ja mahdollisuuksia, joita Vuoden Poliisi -instituutiona on tuonut esille vuosien varrella. Vuoden Poliisin valinta on aina odotettu ja arvostettu tunnustus. Ensi vuosi on juhlavuosi, kun Vuoden Poliisi valitaan 50:nnen kerran. 

Voit tutustua poliisin monipuolisiin työuramahdollisuuksiin Uratarinat -verkkosivulla, josta löydät Mirka Törhösen sekä myös Vuoden Poliisi 2023 Ismo Venäläisen kertomukset työuristaan. Poliisissa on auki mielenkiintoisia urapolkuja niin poliiseille kuin siviileille.

Lue lisää Poliisihallituksen juttusarjasta Uratarinat

Lisätietoa:
Rikosylikonstaapeli Mirka Törhönen, Vuoden Poliisi 2024, Keskusrikospoliisi mirka.torhonen@poliisi.fi p. 050 524 1550